Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η τύχη μιας ορχιδέας

 Όλυμπος 2012, Εθνικός Δρυμός.
Στις 26-4-12 θαυμάσαμε τα ρωμαλέα, εντυπωσιακά φυτά του γένους Orchis και συγκεκριμένα Orchis simia Lam.( Ορχιδέα η πιθηκοειδής). Η θέση τους έμεινε χαραγμένη στο μυαλό αφού προβάλλανε σε μια στροφή του Ολύμπου προς το Σταυρό με εντυπωσιακό τρόπο.Μετά ένα μήνα στις 25-5-12 αυτό που αντικρίσαμε είναι κατασπαραγμένα φυτά από αυτούς που αναζητούν χωρίς δισταγμό να ξεριζώσουν τους βολβούς από τους οποίους παρασκευάζεται το σαλέπι αφού πρώτα τους αποξηράνουν.
 Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου λιγο πριν φθάσουμε στο καταφύγιο στη θέση "Σταυρός" Ολύμπου. Οι κόνδυλοι που δίνουν το φυτό συνήθως συρρικνώνονται και δημιουργούν το νέο κόνδυλο που θα συνεχίσει να βλαστάνει την επόμενη χρονιά. Ο σπόρος της ορχιδέας  θέλει 2-4 χρόνια να δώσει το νέο φυτό και αυτό αφού πρώτα εξασφαλίσει έναν μύκητα να συμβιώσει και να τον διατηρήσει εν ζωή για όσο χρόνο αναπτυχθεί υπογείως. Αυτό το μυστήριο έρχεται ο άνθρωπος να το καταστρέψει σε λίγα λεπτά ανακόπτοντας την πορεία μιας ζωής...
Με τέτοιες συμπεριφορές  θα παραμένουν μόνο θεωρίες η βιοποικιλότητα, η αειφορία, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Το ζήτημα πλέον δεν είναι νομικό( θέσπιση κι άλλων αυστηρότερων νόμων), είναι προσωπικό του καθενός. Άραγε υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοεί τη διάταξη που απαγορεύει την κοπή και τη συλλογή αγριολούλουδων στον Εθνικό Δρυμό; Καταστρέφω ή Δημιουργώ;
Στη δεύτερη φωτογράφιση ακολούθησε  η Ιφιγένεια- βιολόγος- και ο Δημήτρης -της πληροφορικής- από ενδιαφέρον και ζήλο για να γνωρίσουν όλη αυτή την ομορφιά που μας περιβάλλει. Αυτοί έχουν γνώση, η Ιφιγένεια εν δυνάμει ως βιολόγος. Η γνώση τους ανοίγει ένα παράθυρο να πλησιάσουν πιο κοντά στο θαύμα της φύσης. Έτσι αρχίζει η ωραιότερη ιστορία των φυτών: από τη γνώση, στην κατανόηση και από την κατανόηση στην αγάπη.

Κηπόπουλος Ελευθέριος
Τα δύο φυτά που δε θα ξαναδούμε την επόμενη χρονιά σε αυτή τη στροφή του δρόμου.

1 σχόλιο:

  1. Όλα αυτά τα φυτά μπορείς να τα δεις και στην ορεινή Πελοπόννησο όχι μόνο στων Όλυμπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή