Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia

Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia Boiss.
Aγγλικά:(yarrow or greek yarrow).
H αχίλλεια η αγερατόφυλλος, και την προσδιορίζουμε έτσι αφού το  γένος Αχίλλεια αριθμεί περισσότερα από 120 είδη, είναι πολυετής πόα, με όρθιους βλαστούς μήκους 20-25 εκ. που καταλήγουν σε ένα ανθοφόρο κεφάλιο. Τα φύλλα είναι σπαθοειδή φαιά με λευκότεφρο χνούδι. Θα τη δούμε σε βράχους, σε σχισμές βράχων από τα 700-2000 μ. της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλία. Είναι κοινό είδος που απαντάται και στη Βουλγαρία. Ανθοφορεί από Μάιο μέχρι Αύγουστο ανάλογα με το υψόμετρο.
 Συνηθισμένο στον Όλυμπο κατά μήκος της οδού προς τη θέση "πριόνια" κοντά στο παλαιό μαναστήρι του Αγ. Διονυσίου, καθώς και στη χαράδρα "ρέμα παπά".
Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia, Όλυμπος 12-5-07

Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia, Όλυμπος 2-5-10

Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia, Όλυμπος 2-5-10
Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia, Όλυμπος 5-5-12

Χάρτης εξάπλωσης-καταγραφής: Αχίλλεια η αγερατόφυλλος- Achillea ageratifolia, Όλυμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου