Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Ορχιδέα η νήπια (7)- Anacamptis morio (L.)

Ορχιδέα η νήπια- Anacamptis morio (L.)
Συνώνυμο: Orchis morio (L.)
 Μια ακόμη πανέμορφη ορχιδέα που συναντήσαμε στους πρόποδες του Ολύμπου μετά το Λιτόχωρο πηγαίνοντας προς την τοποθεσία "Αγιάννης".
Το πλέον εντυπωσιακό με τις ορχιδέες είναι η μορφολογία του άνθους, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Προσοχή! Είναι είδη προστατευόμενα και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η λεηλασία γίνεται  επειδή είναι ένα από τα είδη ορχιδέας που οι βολβοί δίνουν το σαλέπι (Δ.Σ.Καββάδα, εικ. φυτολογικό λεξικό, σελ. 2935). Το συγκεκριμένο είδος είναι κοινό σε Ευρώπη και Μεσόγειο. Ανθίζει από Απρίλιο- Ιούνιο στον Όλυμπο και μέχρι τα 2.000 μ. υψόμετρο. Είναι χαμηλό φυτό με φύλλα άστικτα που στη βάση σχηματίζουν ρόδακα. Η ταξιανθία είναι πυκνή,με άνθη συνήθως από ανοικτό έως σκούρο μοβ. Το χείλος είναι φαρδύ, σχεδόν ακέραιο με άσπρο κέντρο που φέρει μοβ κηλίδες.(Ορχιδέες της Ελλάδας, Ν.Πέτρου,Μ.Πέτρου, Μ. Γιαννακούλιας).
Ορχιδέα η νήπια- Anacamptis morio (L.), Όλυμπος (Λιτόχωρο) 8-5-06

Ορχιδέα η νήπια- Anacamptis morio (L.), Όλυμπος (Λιτόχωρο) 8-5-06Ορχιδέα η νήπια- Anacamptis morio (L.), Όλυμπος (Λιτόχωρο) 8-5-06

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου