Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Ίριδα του Reichenbach - Iris reichenbachii Heuffel

Ίριδα του Reichenbach - Iris reichenbachii Heuffel, είναι ενδημικό φυτό των Βαλκανίων(Σερβία, FYROM, Β. Ελλάδα).
 Η καταγραφή του φυτού στον Όλυμπο το αναφέρει ότι βρίσκεται σε πετρώδεις θέσεις στα 400-900 μ. με περίοδο ανθοφορίας από μέσα Απριλίου μέχρι τέλη Μαίου(Arne Strid,ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, εκδ. Μουσείου Φυσ. Ιστορίας Γουλανδρή, 1980). 
Στις 22-4-07 το φωτογραφίσαμε περίπου στα 600 μ. πριν το καταφύγιο "Σταυρός". 
Στις 16-4-12 το φωτογραφίσαμε στην περιοχή της Γρίτσας Λιτοχώρου, δίπλα στις σιδηροδρομική γραμμή και μάλιστα και στις δύο χρωματικές παραλλαγές με κίτρινα και κυανοιώδη άνθη.
Ίριδα του Reichenbach, χάρτης εξάπλωσης στην Πιερία.


Iris reichenbachii, 22-4-07, Όλυμπος-προς καταφύγιο "Σταυρός"- 600 μ.

Iris reichenbachii, 16-4-12, Λιτόχωρο, περιοχή Γρίτσας, 40 μ.

Iris reichenbachii, 16-4-12, Λιτόχωρο, περιοχή Γρίτσας, 40 μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου