Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Primula veris L.-Πρίμουλα η εαρινή

Πρίμουλα η εαρινή (Primula veris L.), γνωστή και με τα κοινά ονόματα πασχαλούδα, δακράκι, παναγίτσα. Είναι ένα φυτό που συναντάται στον  Όλυμπο και τα Πιέρια συνήθως σε υψόμετρο 800-1300 μ. συμπτωματικά και σε ψηλότερα μέρη. 
Το όνομα του γένους "Primula",προέρχεται από το λατινικό primus(πρώτος), επειδή ανθίζει νωρίς την Άνοιξη. Η ανθοφορία αρχίζει τώρα από Απρίλιο μέχρι Μάιο.
 Τα άνθη είναι εύοσμα, ζωηρά κίτρινα, με 5 πορτοκαλή κηλίδες στη βάση. Τα φύλλα είναι έμισχα,οδοντωτά, μεμβρανώδη.
 Το φυτό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί τα άνθη για την παρασκευή ροφήματος, τα δε φύλλα σε φρέσκιες σαλάτες.
Πρίμουλα, Όλυμπος, δασική οδός Πέτρας-Κοκκινοπηλού, Απρίλιος.

Πρίμουλα, Πιέρια-Άνω Μηλιά , Απρίλιος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου