Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Ορχιδέα η τετράστικτη (3)- Orchis quadripunctata Cyrillo ex Ten.

 Ορχιδέα η τετράστικτη - Orchis quadripunctata Cyrillo ex Ten.
Η Ορχιδέα η τετράστικτη, είναι είδος των μεσογειακών χωρών και κοινό σε όλη την Ελλάδα. Το όνομα της το οφείλει στα τέσσερα στίγματα που φέρει στο τρίλοβο χείλος (αν και μερικές φορές δεν είναι όλα ορατά επειδή καλύπτονται στη στιγματική κοιλότητα). Ο βλαστός είναι σκούρος  καφετί με ταξιανθία αραιή με πολλά μικρά  βιολετί άνθη. Τα φύλλα βγαίνουν κοντά στη βάση του φυτού.
Συνηθισμένο είδος σε ηλιόλουστα πετρώδη μέρη, θαμνώνες  και ανοικτά δάση απο 400-1100 μ. Ανθίζει από μέσα Απριλίου μέχρι και το Μάιο.
Ορχιδέα η τετράστικτη και Ο. η ολιγανθής, Όλυμπος 26-4-12

Ορχιδέα η τετράστικτη, Όλυμπος 26-4-12

Ορχιδέα η τετράστικτη, Όλυμπος 26-4-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου