Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Ορχιδέα η ολιγανθής (2) - Orchis pauciflora Tenore

 Ορχιδέα η ολιγανθής- Orchis pauciflora Tenore
Αυτή είναι μια μικρή ορχιδέα με βλαστό που δεν ξεπερνά τα 30εκ. και θα τη συναντήσουμε σε ηλιόλουστα βραχώδη μέρη του Ολύμπου από τα 400-1100 μ.(Λιτόχωρο-Λεπτοκαρυά-Βροντούς). 
Τα φύλλα στη βάση της Ορχιδέας σχηματίζουν ρόδακα. Η ταξιανθία είναι στάχυς μέχρι 5-15 λευκοκίτρινα άνθη. Το χείλος είναι τρίλοβο, οδοντωτό με καστανοπόρφυρα στίγματα. Μοιάζει με την O. provincialis η οποία έχει όμως φύλλα με στικτές κηλίδες.
 Ανθίζει αυτή την περίοδο μήνα Απρίλιο μέχρι αρχές Ιουνίου, στα ίδια μέρη με το είδος Orchis quadripunctata (Ορχιδέα η τετράστικτη).
Όλυμπος, άποψη Λιτοχώρου 26-4-12.


Ορχιδέα η ολιγανθής- Orchis pauciflora Tenore, Όλυμπος 26-4-12.

Ορχιδέα η ολιγανθής (Orchis pauciflora Tenore),με δύο άτομα της Ορχιδέας της τετράστικτης( O. quadripunctata),  Όλυμπος 26-4-12.


Ορχιδέα η ολιγανθής- Orchis pauciflora Tenore, Όλυμπος 26-4-12.

2 σχόλια:

  1. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....!!!!!
    ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΥΟ,ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ!!ΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ PHALENOPSIS.
    ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα είδη ορχεοειδών στην Ευρώπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή