Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fil.) 2

Την Τρίτη 13 Μαρτίου του 2012 παρουσιάσαμε το Γάλανθο.
 Σήμερα συμπληρώνουμε την πρώτη παρουσίαση με νέες φωτογραφίες αυτού του πανέμορφου φυτού με τα κρεμαστά σα σκουλαρίκια άνθη του. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός που συναντήσαμε 3 χμ. Β. του Κοκκινοπηλού στη ΒΔ πλευρά του Ολύμπου (δασική οδός Πέτρας-Κοκκινοπηλού) και σε υψόμετρο 1080 μ.
Galanthus elwesii-υψ. 1082 μ.
Γεωγραφικό πλάτος: 40° 7'21.92"Β
Στην Ευρώπη o Γάλανθος καλλιεργείται ως ένα καλλωπιστικό και διακοσμητικό φυτό και διακοσμεί όλους τους βοτανικούς κήπους. Έγινε γνωστό μέσω Αγγλίας από τον  Άγγλο  Χένρι Τζον Elwes (16 Μαΐου 1846 - 26 Νοεμβρίου 1922)  (προς τιμήν του οποίου το όνομα  του είδους Galanthus elwesii Hooker fil.).  Ο Χένρι Τζον Elwes ήταν βοτανολόγος, εντομολόγος, συγγραφέας , φυσιοδίφης ,συλλέκτης και ταξιδιώτης. Το 1874 το ανακάλυψε στην Τουρκία. Φεύγοντας από την περιοχή της Σμύρνης φρόντισε να πάρει μαζί του μεγάλη ποσότητα βολβών του Γάλανθου. Οι Άγγλοι ανθοκόμοι εντυπωσιασμένοι από το όμορφο λουλούδι που ανθοφορεί σε περίοδο που σπανίζουν άλλα ανθοφόρα επιδόθηκαν στην ανάπτυξη, προσαρμογή και εμπορική εκμετάλλευση του Γάλανθου.
Άγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί κυρίως, έχουν καταφέρει πολλά είδη της ελληνικής χλωρίδας να τα εγκληματίσουν στις δικές τους συνθήκες και να αναπτύξουν νέα είδη φυτών δημιουργώντας εμπορικές δραστηριότητες. Το ίδιο έχει συμβεί και με τη γνωστή μας τουλίπα. Βολβοί της τουλίπας -αγριολούλουδο της ΝΑ Μεσογείου και κυρίως των νήσων του Αν. Αιγαίου - πριν από αιώνες επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχαν μεταφερθεί στην Ολλανδία. Έτσι αποτέλεσε η τουλίπα το σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας,της χώρας που το καλλιέργησε συστηματικά με τεράστια εξαγωγική εμπορική επιτυχία.
Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fill.), Κοκκινοπηλός 21-4-12

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fill.), Κοκκινοπηλός 21-4-12

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fill.), Κοκκινοπηλός 21-4-12

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fill.), Κοκκινοπηλός 21-4-12

Γάλανθος (Galanthus elwesii Hooker fill.), Κοκκινοπηλός 21-4-12

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου