Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Καλέντουλα- Calendula officinalis

Καλέντουλα- Calendula officinalis  Inghilterra English name: Scotch Marigold
 γνωστό και με τα ονόματα νεκρολούλουδο, κίτρινη μαργαρίτα. Είναι ένα φυτό με απλά φύλλα μεγάλα και κεφάλια με ανθίδια κίτρινα έως πορτοκαλί.

Η καλέντουλα υπάρχει σε δύο ποικιλίες : 
Καλέντουλα η φαρμακευτική-Calendula officinalis - χρώματος πορτοκαλί . 
Καλέντουλα των αγρών - Calendula arvensis  L.– χρώματος κίτρινου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλωπιστικό φυτό, αλλά και ως επουλωτικό με πολύτιμες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες κατά των δερματικών προβλημάτων, πληγών, δερματικών ερεθισμών και εγκαυμάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί στη λαική ιατρική, στην ομοιοπαθητική και από το 1935 μπήκε στην οικογένεια των καλλυντικών παρασκευασμάτων. Τα αποξηραμένα άνθη της καλέντουλας χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για να χρωματίζουν βούτυρο,τυριά, μακαρόνια κα.. Έχει χαρακτηρισθεί ο κρόκος των φτωχών. 
 Ανακηρύχτηκε η Καλέντουλα φυτό του 2008, από τον " International Herb Associationhttp://iherb.org/hoy2008.htm για τις πολύτιμες ιδιότητες του.
 Βιβλιογραφική πηγή :"Τα φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας", Γ. Σφήκα, εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ
"εικονογραφημένο φυτολογικό-βοτανολογικό λεξικό ", Δ.Σ. Καββάδα, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Καλέντουλα η φαρμακευτική, Απρίλιος 2012

Καλέντουλα η φαρμακευτική, Απρίλιος 2012

Καλέντουλα η άγρια, Απρίλιος 2012

Καλέντουλα η άγρια, Απρίλιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου