Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Ίριδα

Iridaceae, είναι η οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει τα είδη Crocus και Iris. Παρουσιάσαμε σε προηγούμενη σελίδα την Iris reichenbach σήμερα συμπληρώνουμε την παρουσίαση των ειδών αυτής της οικογένειας με τα δύο είδη:
1. Ιris germanica L. ( κρίνος) και
2. Iris pseudacorus L.( νερόκρινος).

1. Ίρις η γερμανική (Iris germanica L.)
Φυτό πολυετές με βαθιά ριζώματα ή βολβούς. Τα ιώδη άνθη σχηματίζουν περιγόνιο με 6 τμήματα. Το συναντάμε κυρίως ως καλλιεργημένο καλλωπιστικό είδος, μερικές φορές υπάρχει και ως αυτοφυές. Οι εικόνες είναι από καλλιεργημένο δείγμα.
Ιris germanica L. ( κρίνος)

Ιris germanica L. ( κρίνος)

2. Νερόκρινος ( Iris pseudacorus L.)
Είναι πολυετές φυτό με κίτρινα άνθη,που φύεται σε ελώδεις περιοχές κοντά στο σταθμό Λιτοχώρου, στις καλύβες των ψαράδων.  Είναι εντυπωσιακό φυτό, δύσκολα διακρινόμενο από το δρόμο αφού συγχέεται με το νεροκάλαμο. Σε όλη τη διαδρομή Βαρικός-Γρίτσα το εντοπίσαμε σε ένα σημείο όπου και φωτογραφήθηκε στις 25-4-12.
Iris pseudacorus L.( νερόκρινος),Βαρικός Λιτοχώρου 25-4-12

Iris pseudacorus L.( νερόκρινος),Βαρικός Λιτοχώρου 25-4-12

Iris pseudacorus L.( νερόκρινος),Βαρικός Λιτοχώρου 25-4-12

Iris pseudacorus L.( νερόκρινος),Βαρικός Λιτοχώρου 25-4-12 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου