Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Asphodeline lutea (L.) Reichnb. -Ασφοδελίνη η κίτρινη

Η Ασφοδελίνη η κίτρινη ή κίτρινος Ασφόδελος (Asphodeline lutea (L.) Reichnb.) 
Inghilterra English name: Yellow Asphodel
είναι πολυετές μονοκοτυλήδονο φυτό της 
οικογένειας των Λιλιειδών.Η Ασφοδελίνη έχει επιμήκη, λογχοειδή φύλλα (σαν χόρτο) και κίτρινα  αστερόμορφα άνθη με εμφανή καστανή νεύρωση στο μέσον. Ανθοφορεί τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.Προτιμά στραγγισμένα εδάφη ακόμη και αμμώδη εδάφη, ξηρά λιβάδια,  και γενικά ηλιόλουστα μέρη. 
Είδος της ΝΑ. Ευρώπης είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Πιερία από την ακτές μέχρι τα 1400 μ. 
 Στο φυτό αυτό αναφέρεται αναμφίβολα ο Ασφόδελος του Ομήρου, που αποτελούσε τον "Ασφόδελο λειμώνα" του άδη όπου συγκεντώνονταν οι ψυχές των νεκρών. Ο μύθος θεωρεί τους ασφόδελους σύμβολο του πένθους. Κατά τον Θεόφραστο οι ρίζες και οι βολβοί του ασφόδελου είναι φαγώσιμοι, ευτελές βρώμα τους χαρακτηρίζει ο Πλούταρχος. Παρά τη μικρή θρεπτική αξία τους έχουν χρησιμοποιηθεί οι ρίζες του ασφόδελου για τροφή σε περιόδους φτώχειας και πολέμου όπως στη διάρκεια της κατοχής.(πηγή: Δ.Σ.Καββάδα, Φυτολογικόν, Βοτανολογικόν Λεξικόν, τόμ. Β΄σελ. 657).
Ασφοδελίνη η κίτρινη, Asphodeline lutea (L.) Reichnb.6-4-2006, Άγ. Δημήτριος, Όλυμπος

Ασφοδελίνη η κίτρινη, Asphodeline lutea (L.) Reichnb.4-6-2006, Παπα ρέμα Όλυμπος

Ασφοδελίνη η κίτρινη, Asphodeline lutea (L.) Reichnb. , 8-4-12, Αλυκές Κίτρους.

Ασφοδελίνη η κίτρινη, Asphodeline lutea (L.) Reichnb. , 8-4-12, Αλυκές Κίτρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου