Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Αριστολοχία η στρογγυλή- Aristolochia rotunda L.

Αριστολοχία η στρογγυλή- Aristolochia rotunda L
 Inghilterra English name: Snakeroot, also known as Round-leaved Birthwort.
Αριστολοχία,- γνωστή και με το όνομα "αμπελοκλάδι"-εκ του "...άριστα  βοηθείν ταις λοχοίς", γράφει ο Διοσκουρίδης, επειδή στην αρχαιότητα πίστευαν πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού  διευκόλυναν τον τοκετό, εξ αυτού και η αγγλική ονομασία birthwort. To λατινικό όνομα rotunda αναφέρεται στο ωοειδές σχήμα των φύλλων.
Είναι πολυετής πόα, με ρίζα κονδυλώδη. Χαρακτηριστικά είναι  τα σχεδόν  χωρίς μίσχο ωοειδή , καρδιοειδή φύλλα. Τα άνθη είναι κιτρινωπά με γλωσσίδιο καστανόχρωμο. 
Είναι είδος  παραμεσογειακό που εκτείνεται μέχρι τους πρόποδες των Άλπεων. Στον Όλυμπο το εντοπίσαμε  στην περιοχή Π. Παντελεήμονα και Αγιάννης Λιτοχώρου.
Αριστολοχία η στρογγυλή- Aristolochia rotunda L., Π. Παντελεήμονας 13-4-07
Αριστολοχία η στρογγυλή- Aristolochia rotunda L.,Π. Παντελεήμονας 13-4-07

Βιβλιογραφική αναφορά:

Arne Strid, Φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας, Αθήνα 1980.
Δημητρίου Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
 Tutin, T. G. et al., eds. 1993. Flora europaea, second edition. 
Βικιπαίδεια: http://el.wikipedia.org/wiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου