Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Δενδροτσοπανάκος,(Sitta europaea)

Δενδροτσοπανάκος, 24-3-12, Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης


Ο Δενδροτσοπανάκος, (Sitta europaea), είναι ένα μικρό πουλί με ένα μεγάλο κεφάλι, πολύ κοντό λαιμό και κοντή ουρά φτάνει σε μήκος σώματος από 12 έως 14,5 εκατοστά.
  Το ράμφος είναι μακρύ, μυτερό και γκρι. Η άνω πλευρά είναι γκρίζο-μπλε και η κάτω, ανάλογα με το υποείδος, λευκό ή υπόλευκο έως ανοιχτό καφέ.
Στο μάτι έχει μια μαύρη λωρίδα που ξεκινάει από τη βάση του ράμφους και καταλήγει στους ώμους.
Οι φωτογραφίες είναι στο Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου