Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Jankaea Heldreichii: Ένα σπάνιο ενδημικό του Ολύμπου


 Το σήμα κατατεθέν του Ολύμπου: Jankaea heldreichii (Boiss.) 

Το σήμα κατατεθέν του Ολύμπου: Jankaea heldreichii (Boiss.)
Η Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. είναι φυτό ποώδες, πολυετές. Τα φύλλα είναι απλά,σχηματίζουν ρόδακα στη βάση του φυτού και καλύπτονται από πυκνές, μακριές και μαλακές τρίχες. Οι βλαστοί είναι άφυλλοι, με 1-3 άνθη. Φυτρώνει πάνω σε σκιερές σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, σε υψόμετρα μεταξύ 400 και 1400 μέτρων.
Τα είδη της οικογένειας Γεσνεριίδες, 5 ευρωπαικά είδη( 4 στη Βαλκανική και 1 στα Πυρηναία) έχουν περιωρισμένη εξάπλωση και είναι λείψανα της τριτογενούς, περιόδου των παγετώνων. 
Ο επισκέπτης και παρατηρητής θα το προσέξει επάνω σε σχισμές βράχων σε λίγες περιοχές του Ολύμπου κυρίως σε χαράδρες και ρέματα  ( Ρέμα Ουρλιά, Παπά ρέμα, ξερολάκι, Λιτόχωρο- Πριόνια). http://www.panoramio.com/photo/53077785

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου