Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Φλώρος - Carduelis chloris

1. Φλώρος, αρσενικό άτομο, Κατερίνη Πέλεκας, 20-3-12

2.Φλώρος, αρσενικό άτομο, Κατερίνη Πέλεκας, 20-3-12

3.Φλώρος, αρσενικό άτομο, Κατερίνη Πέλεκας, 20-3-12
Φλώρος, μικρό ωδικό πτηνό που επίσημα ανήκει στο είδος Chloris Chloris (από άλλους ταξινομείται ως Carduelis chloris και από τους Αμερικανούς αναφέρεται ως european greenfinch. 
Διαθέτει ένα γκριζοπράσινο χρωματισμό με μερικές κίτρινες περιοχές, που είναι εντονότερες στα αρσενικά πτηνά στην περιοχή του στήθους τους και στις φτερούγες τους. Ενώ τα θηλυκά διαθέτουν σε όλο το σώμα τους ένα γκριζοπράσινο υπόστρωμα. Στα πρωτεύοντα τους φτερά διαθέτουν κίτρινες ανταύγιες όπως και στην ουρά τους και τα δυο φύλα. 
 Η αναπαραγωγική του περίοδο ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Ιούλιο, γεννά 4-6 αυγά. Η λαϊκή μας παράδοση αναφέρει πως ο φλώρος είναι ένα αρσενικό πτηνό με πλούσιο ερωτικό ταμπεραμέντο, διασταυρώνεται με την φίλη του καρδερίνα. Η λαϊκή μας μούσα θέλει να είναι πολύ ερωτευμένα αυτά δυο πτηνά μεταξύ τους. Ο φλώρος διασταυρώνεται πολύ εύκολα με το καναρίνι και παράγει πρασινωπά συνήθως υβρίδια. 
 
Ζει σε δάση, σε λιβάδια, σε κήπους και σε πάρκα συνήθως θα το δούμε κοντά σε αγρούς και χωράφια και σε κατοικημένες περιοχές.
4. Φλώρος, αρσενικό άτομο, Κατερίνη Πέλεκας, 20-3-12

5. Φλώρος, αρσενικό άτομο, Κατερίνη Πέλεκας, 20-3-12

6. Φλώρος,θηλυκό άτομο και σπουργίτης, Κατερίνη πόλη 15-1-12Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου