Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ημερολόγιο τοίχου με θέμα τα αγριολούλουδα του Ολύμπου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις" ματι " ημερολόγιο τοίχου για το 2012, με θέμα: αγριολούλουδα του Ολύμπου. Την επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο Λ. Κηπόπουλος και περιέχει φωτογραφίες με αγριολούλουδα του Ολύμπου των: Λευτέρη Κηπόπουλου και Τάσου Πολυχρονίδη. Κάθε μήνας κι ένα αγριολούλουδο αντίστοιχο με το μήνα ανθοφορίας του.
Από τον πρόλογο της έκδοσης:
2. Ο Φεβρουάριος μήνας

3. Ο Μάρτιος μήνας, εποχή της ανεμώνης
 Ο Όλυμπος είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος παρουσιάζει επίσης τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα του αριθμεί περίπου 1750 είδη φυτών. Τα αγριολούλουδα που επιλέχθηκαν- ανάμεσα σε άλλα πολλά είδη-  δηλώνουν και τον μήνα κύριας ανθοφορίας τους, παρά το γεγονός ότι η ανθοφορία επηρεάζεται από το υψόμετρο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το σχήμα, το μέγεθος, το έντονο χρώμα τους και η εποχή ανθοφορίας είναι το μέσο αναγνώρισης και στοιχείο της ταυτότητάς τους.
 Η χλωρίδα του Ολύμπου και των Πιερίων δικαιούται την προσοχή, το σεβασμό και το ενδιαφέρον όλων αφού για πολλούς λόγους, όπως: μεγάλος αριθμός επισκεπτών, αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, εκχερσώσεις,οικοπεδοποιήσεις, ανεξέλεγκτη συλλογή βοτάνων- απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη φυτών!
Ελευθέριος Κηπόπουλος- Τάσος Πολυχρονίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου