Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Scilla bifolia L.-Σκίλλα η δίφυλλη


1 Scilla bifolia L. , Λιτόχωρο Αγιάννης 1-3-07

2. Scilla bifolia L. Αγιάννης Λιτοχώρου 1-3-07
Η Σκίλλα η δίφυλλη, (Scilla bifolia L.) ( ο άγριος υάκινθος του Θεόφραστου) είναι συνώνυμη με το είδος Scilla nivalis Boiss. διαδεδομένη στην Κ. και Ν. Ευρώπη και φθάνει προς Ανατολάς μέχρι τον Καύκασο. Είναι πολυετές φυτό, με βολβό στο ριζικό του σύστημα και ανθοφορεί ανάλογα με το υψόμετρο από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο.
 Η εξάπλωση στον Όλυμπο παρατηρήθηκε από τα 500- 1500 μ.Τα φύλλα είναι γραμμοειδή και ανά δύο περιβάλλουν τον καφετί βλαστό  με άνθη λαμπρά κυανά που σχηματίζουν αραιό βότρυ.
3. Scilla bifolia L., Αγιάννης Λιτοχώρου 14-2-07


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου