Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ρωμουλέα η βολβοκώδιος

 
Η Ρωμουλέα  (Romulea bulbocodium Seb) είναι ένα πολύ μικρό όμορφο βολβώδες αγριολούλουδο. 
Η Ρωμουλέα είναι μονοκοτυλήδονο πολυετές είδος της οικογένειας Ιριδιδών, που μοιάζει με τον κρόκο και  ανθοφορεί από το Φεβρουάριο μέχρι  τον Απρίλιο. Από το βολβό του βγαίνουν 3-5 φύλλα και 1-4 άνθη σε χρώμα λευκοκίτρινο και μέγεθοςπερίπου στα 3 εκ.http://www.panoramio.com/photo/68193503
Σε πετρώδεις τοποθεσίες στους πρόποδες του Ολύμπου και των Πιερίων ( περιοχή Λιτοχώρου- Δίου)  και ψηλότερα μέχρι τα 1200 μ. Μερικές από τις περιοχές που τη φωτογραφήσαμε:
GPS
latitude
longitude
Σβορώνος
40°16'7.22"N
22°27'12.02"E
Κονταριώτισσα
40°13'55.43"N
22°26'52.97"E
Λιτόχωρο
40° 6'53.59"N
22°31'53.36"E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου