Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Βήχιο ή Τουσιλάγο


Η χαμολεύκη ή βήχιο ή τουσιλάγο (Tussilago farfara L.) γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση και στη λαική ιατρική χρησιμοποιείται κατά του βήχα. Με τα έντονα κίτρινα άνθη  αυτό το μικρό αγριολούλουδο,σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης και  κάνει την εμφάνισή του ακόμη και μέσα από το χιόνι στο τέλος του Φλεβάρη! Θα το συναντήσουμε σε υψόμετρο πάνω από 600 μ.,στις άκρες των δρόμων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο είδος αφού μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης πρώτο από όλα τα άλλα αγριολούλουδα! Τα φύλλα θα βγουν μετά την άνθησή του.
Τussilago farfara L., Όλυμπος, καταφύγιο "κρεβάτια" 1-4-2006
Tussilago farfara L. ,Ελατοχώρι (Πιέρια) 9-3-08

Tussilago farfara L., Ελατοχώρι (Πιέρια) 27-3-2009

Tussilago farfara L. οδός Φωτεινά-Μόρνα 8-4-2011
Παρατηρείστε το στο δρόμο προς Άγιο Δημήτριο, προς το Ελατοχώρι, τη Μόρνα και πριν το καταφύγιο "Κρεβάτια". Ανθοφορεί μέχρι τον Απρίλιο όταν πλέον αρχίζουν τα άνθη μαραίνονται και  μεταμορφώνονται σε σπόρους. Τότε εμφανίζονται και τα πράσινα φύλλα του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου