Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Asphodelus aestivus Brot.-Ασφόδελος ο θερινός


Ασφόδελος ο θερινός, 14-4-08, πρόποδες Ολύμπου προς Λιτόχωρο.

Ασφόδελος ο θερινός, 30-3-08, Σβρορώνος Πιερίας.

Ασφόδελος ο θερινός, 3-5-11, Ν. Αγαθούπολη Πιερίας

Ασφόδελος ο θερινός, 30-3-08, Σβρορώνος Πιερίας.
Ο ασφόδελος ο θερινός (Asphodelus aestivus Brot.) είναι πολύ κοινό στην Πιερία  από την παραθαλάσια ζώνη μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου. Συναντάται σε εντελώς άγονες και και πετρώδεις τοποθεσίες, συχνά σε μεγάλους πληθυσμούς. Είναι εύρωστο πολυετές φυτό με ανθοφόρο βλαστό κούφιο που καταλήγει σε πυραμοειδή ανθοταξία. Τα άνθη είναι λευκά ή ρόδινα με ερυθροκάστανη μεσαία νεύρωση. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι το Μάη.
...Στον άλλο κόσμο, ο Άδης υποδέχεται τις αδύνατες μορφές των πεθαμένων στον "ασφόδελο λειμώνα" ένα έρημο λιβάδι όπου φυτρώνουν σπερδούκλια. Σ΄αυτό το περιβάλλον αρμόζει το ωχρό λουλούδι του φυτού.Σε ένα από αυτά τα λιβάδια συναντήθηκαν και οι ψυχές των ηρώων που είχαν πέσει στην Τροία (Όμηρος, Οδ. 11.539-24.3). Ο ασφόδελος δεν τρώγεται από τις κατσίκες και τα πρόβατα γιατί οι βλαστοί έχουν μικρές κρυστάλλινες βελόνες και η ραγδαία εξάπλωση σε μια περιοχή προμηνύει την ερημοποίηση και τη διατάραξη της ισορροπίας...(από το βιβλίο του Έλμουτ Μπάουμαν, η ελληνική χλωρίδα, ΕΕΠΦ,σελ. 68)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου